سکته های مغزی و استفاده از دستگاهPEMF :
زمانی که خونرسانی مغز در یک ناحیه کاهش و یا قطع شود ، سکته مغزی رخ میدهد ، که موجب جلوگیری از رسیدن اکسیژن و مواد غذایی به بافت مغز میشو د ، و در نتیجه سلو لهای مغزی در عرض چند دقیقه میمیرند .
دو نوع سکته مغزی وجود دارد ، سکته های ایسکیمیک ، خونریزیهای مغزی سکته های ایسکمیک زمانی است که خونرسانی به قسمتی از مغز قطع میشود ، که در اثر تولید طبیعی پلاک در داخل عروق و یا پلاک و یا لخته خون از داخل قلب به طرف مغز رفته و عروق خونی مغز را می بندد ، که به آن آمبولی مغز مینامند .
نواحی شایعی از بدن که آمبولی تولید میکنند ، قلب و عروق کاروتید است ، فیبریلاسیون دهلیزی یکی از شایعترین علت سکته های آمبولیک است .
سکته در اثر خونریز یهای مغزی زمانی است که یکی از عروق مغز پاره شده باشد، و خون از داخل رگ به بیرون ، و داخل مغز آمده ، باعث آسیب مغزی میشود. چون مغز نسبت به آن واکنش نشان میدهد .
دو نوع سکته به فرم خونریزی وجود دارد ، خونریز یهای داخل مغزی و خونریزی زیر عنکبوتیه .
نوع اول زمانی است که یک رگ پاره شده و اطراف بافت مغز پر از خون میشود ، که این نوع سکته میتواند در اثر ضربه مغزی ، پارگی آنوریسم ، یا مصرف آنتی کوآگولان باشد . نوع دوم که بین مغز و پوشش مغز است ، که بیشتر در اثر ضربه های مغز ی و پارگی آنوریسم است .
هر یک از انواع سکته مغز ، منجر به مقادیر قابل توجهی التهاب میشود ، که سپس به مجموع های از رویدادها تبدیل میشود که ، در صورت عدم کنترل فوری آ سیب بیشتری به مغز وارد میکند .
سومین دسته از انواع سکته های مغزی ، TIA و یا حالت پیش سکته است . که به آن ایسکمی های گذر ای مغز نیز مینامد ، این حالت زمانی است که رگ خونی به طور نسبی و یا کامل بسته میشود ، ولی زمان بسته شدن آن بیش از ۵ دقیقه طول نمیکشد ، بیش از یک سوم بیمارانی که حملات ایسکمی گذرا دارند ، به سکته مغزی بزرگ ، در عرض یک سال گرفتار میشوند .
و ۱۰ الی ۱۵ درصد آنها در عرض سه ماه دچار سکته بزرگ میشوند .
بعضی افراد ممکن است که ، دچار حملات ایسکمی گذرا بدون علامت واضح شوند .
قبل از اینکه از دستگاه PEMF برای درمان سکته های مغزی خونریزی دهنده استفاده کنیم ، باید مطمئن باشیم که خونریزی کاملاً قطع شده .
در تمام برنامه های درمانی برای سکته مغزی ، اول باید نوع سکته ، علت سکته ، محل دقیق و چگونگی آسیب وارده به عروق مغز را تشخیص داد .
هدف از درمان سکته های مغزی توسط دستگاه PEMF ، کاهش وسعت آسیب وارد به مغز و بهبود علائم و عملکرد و بهبودی آسیب مغزی تا آنجایی که امکانپذیر است ، و کمک در بازتوانی و پیشگیری از احتمال وقوع سکته بعدی .
سکته مغزی یک حادثه اورژانس است ، و نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد .
اکثر افرادی که پس از سکته مغزی ، به دنبال درمان با دستگاه PEMF هستند ، بستری شدن در بیمارستان و توانبخشی خود را پشت سر گذاشته اند.
اغلب ،این یک فرایند انتظار برای دیدن میزان بهبودی در آن زمان است .
سکته مغزی میتواند خفیف ، متوسط و یا شدید و همراه با درجات مختلفی از ناتوانی عملی باشد .
۳۵ درصد از قربانیان سکته مغزی کاملاً خوب میشوند و ممکن است مشکل جزئی به یادگار بماند ، ولی ۴۰ درصد از آنها ناتوانی متوسط تا شدید دارند .
هنگام بهبودی پس از سکته مغزی ، مغز ممکن است ، بتواند با تغییر روش ، انجام وظایف و کار خود را از سر بگیرد ، که به آن نوروپلاستیسیتی مینامند .
یک ناحیه از مغز، وظایف ناحیه دیگری را بر عهده میگیرد .
اگر جریان خون به محل آسیب دیده سریع باز شود ، در آن موقع بعضی از سلو لها عوض اینکه منهدم شوند ، آسیب می بینند ، این سلو لهای آسیب دیده ، میتوانند به مرور زمان ، وظایف خود را از سر بگیرند ، به همان دلیل درمان با PEMF را هرچه زودتر پس از سکته باید شروع کرد ، چون سلو لهای آسیب دیده ، سریعتر میتوانند بازیابی شوند ، و از مرگ سایر سلو لهای آسیب پذیر جلوگیری کنند .
درمان با PEMF ، هیچ وقت نمیتواند سلولی که مرده است ، را زنده کند ، ولی میتواند به بهبود عملکرد سلولهای مغز کمک کند .
مغز همیشه در یک فرایند دائمی بین تحریک و مهار است ، زمانی که مهار بیش از حد باشد ، سایر نقاط مغز برای بیدار کردن آن نواحی واکنش نشان میدهند ، و برعکس هنگامی که د ر ناحیه ای از مغز فعالیت بیش از حد موجود است ، سایر بخش غیر بیش فعال مغز سعی میکنند ، تا قسمت های بیش فعال را مهار کنند.
در سکته مغزی ناحیه آسیب دیده مغز نمیتواند در این فرایند شرکت کند و ناحیه آسیب دیده به خوبی نمیتواند وظیفه خود را انجام دهد ، بنابراین چون در سکته مغزی ناحیه آسیب دیده مهار شده ، قسمت های سالم مغز معمولاً برای جبران بیش فعال میشوند ، بنابراین در بازتوانی سکته مغزی بهبود عملکرد و معالجه طرف مقابل ضایعه در مغز میتواند استراتژی مهمی باشد .
اگر از زمان وقوع حادثه سکته مغزی خیلی گذشته باشد ، شانس کمک به بهبود نواحی آسیب دیده کمتر میشود .
حداقل در این شرایط ، توسط درمان با دستگاه PEMF میتوان با درمان سمت مخالف مغز به بهبود عملکرد کمک کرد.
بنابراین درمان با دستگاه PEMF ، روی قسمت های آسیب دیده مغز و یا طرف مقابل مغز متمرکز میشود .
شدت دستگاه PEMF :
به علت عمق مغز لازم است از شدت بالای دستگاه در حدود ۴۰۰۰ الی ۷ هزار گاوس استفاده کرد .
مدت زمان درمان :
لازم است درمان را طوری شروع کرد که ، بیمار بتواند تحمل کند ، و در مرحله اول مدت زمان و شدت دستگاه را کمتر انتخاب میکنیم ، و معمولاً مدت زمان درمان ۳۰ الی ۶۰ دقیقه ، و اگر هر دو طرف مغز لازم به درمان باشد ، در آن موقع باید هر طرف مغز به مدت ۳۰ دقیقه درمان شود.
و با بهبود علائم بیماری به تدریج مدت زمان درمان را کم کرده به ۱۵ دقیقه هر طرف مغز می رسانیم .
لازم به توضیح است که ، طرفی از مغز که دچار ضایعه شده و در حقیقت عملکرد آن قسمت مهار شده ، برای بهبود عملکرد آن از فرکانس ۱۰ هرتز یعنی از پروتکل تحریکی استفاده میکنیم ، و برای درمان طرف مقابل ضایعه که بیش فعال شده ، لازم است با فرکانس مهاری یعنی یک الی ۳ هرتز کار کرد ، تا تعادل بین دو نیمکره برقرار شود .
دکتر داوود آذرنگی
متخصص مغز و اعصاب
کلینیک تخصصی ذهن برتر ایرانیان